Tuesday, March 27, 2012
Янжуурыг магтан дуулах нь
Бодит ертөнцөд төгс төгөлдөр сайхан зүйл гэж байдаггүйтэй адил туйлын муу ч гэж үгүй. Алив юмс бүхэн хоёр талтай гэдгийг бид хэнээр ч хэлүүлэлтгүй сайн мэддэг хэрнээ өнөөх өглөө, үдэшгүй бөмбөгдөх мэдээллийн эх сурвалжууд жингийн туухайг өөрийн мэдэлгүй хазайлгахад хүргэдэг биз. Энэ л шалтгаанаар хэрэглэгчид бид амьдралын алив асуудлаас хэсэгхэн ч болов алслуулдаг янжуур тамхины хор хөнөөлийг цагаан толгойн үсэгнээс дутуугүй цээжээр унших атал давуу талыг төдийлэн мэддэггүй биз.
Үнэндээ тамхи хэмээх “хорт” зуршил муу муухайн туйл биш аж. Тамхи татах зуршил нь 30 гаруй насны эрчүүдэд түгээмэл тохиолддог зүрх судас хатуурах өвчний гол шалтгаан байхаа больжээ. Тэр ч байтугай ажлын алжаал тайлж, амрах цаг зав олгодог, бухимдлыг мартагнуулж, бодлыг төвлөрүүлэх гэх мэт бидний тархиныхаа эд эс бүрийг тэмтчин байж олдог хуруу дарам цөөн давуу талаас гадна түүнийг магтан дуулах 10 шалтгаан бийг эрдэмтэд нотолжээ.
1. Никотин ой тогтоолт сайжруулдаг
Английн Ридин их сургуулийн Сэтгэл зүй судлалын сургуулийнхан энэ талаар судалгаа хийсэн бөгөөд үр дүнгээ тайлагнасан “Хүний ой тогтоолтод тамхи татах нөлөөлөх ба түүнд никотиний гүйцэтгэх үүрэг” эрдэм шинжилгээний бүтээл ч бий.
2. Тамхи булчингийн үйл ажиллагааг идэвхжүүлдэг
Энэ талаарх судалгааг Лондонгийн их сургуулийн сэтгэл судлалын институтын эрдэмтэн Оконнер хийж, “”
3. Тамхичид илүү туранхай
Хэдийгээр тамхи тураах ид шидгүй хэмээн цөөнгүй эрдэмтэн мэтгэдэг ч бодит баримт огт өөр үр дүнг харуулдаг аж. Үл мэдэгдэх шалтгаанаар тамхичид тамхи татдаггүй хүмүүсийг бодвол туранхай байдаг бөгөөд энэ нь хоол хүнсний тэжээллэг чанараас ч үл хамаарч буйг харуулсан олон судалгаа байдаг.
Тэднээс ердөө хоёрыг нь дурдахад Луйзвиллийн их сургуулийн эрүүл мэндийн салбар сургуулийн эмч Маттераар ахлуулсан судалгааны үр дүн, Америкийн зүрхний холбооны эрдэмтдийн хийсэн “Янжуур ба дасгал сургуулилалт холестролд нөлөөлөх нь” судалгаа.
4. Шүдийг ч хамгаалдаг
Хэдийгээр тамхи татах нь шүдийг шарлуулж тамхичдын гоо сайхнаас хумсалдаг ч Бостоны эмч нарын холбооны эрдэмтдийн хийсэн судалгаанаас харахад гоо сайхнаа үл хайхрагчдын шүд эрүүл мэнддээ анхаарал тавьдаг хор зуршлаас зайлсхийгчдийнхээс бага өвддөг гэнэ. Ялангуяа шүд сулрах, буйл үрэвсэх гэх мэт зовлон тэдэнд харьцангуй бага тохиолддог.
5. Титэм судасны нарийслаас сэргийлнэ
Ялангуяа мэс заслын дараах титэм судасны бөглөрлөөс сэргийлэхэд нөлөөлдөг болохыг Английн Гай эрүүл мэндийн сургуулийн эрдэмтэн Жонс судалгаагаараа тогтоожээ.
6. Цусны даралт үгүй
Монголчуудад түгээмэл тохиолддог цусны даралт ихсэн өвчин тамхи татдаг хүмүүст төдийлэн хамаардаггүй гэсэн сонирхолтой судалгааг Шанхайн зүрх судасны өвчний институтын эрдэмтэн Чен хийжээ.
7. Цус алдалт багасна
Төрсний дараах цус алдалт тамхи татдаг бүсгүйчүүдэд харьцангуй бага байх магадлалтайг эрдэмтэд танджээ. Австрали дахь Тасманийн их сургуулийн эрдэмтдийн баг судалгаагаараа уг таамгаа баталсан байдаг.
8. Тамхины утаа уушги руу довтолдоггүй
Эргэлзмээр үр дүн харуулсан дараагийн нэг судалгаа бол Колорадогийн их сургуулийн эрдэмтдийн “RBC ба тамхидалтаас үүдэлтэй өвчин”. Тэдний эхлүүлсэн судалгаа өдгөө ч үргэлжилж байгаа бөгөөд эхний байдлаар тамхи татдаг хүмүүсийн биед уушгийг хамгаалдаг глютатион бусад хүмүүсийнхээс илүү их хэмжээтэй байдаг аж.
9. Паркинсоны өвчнөөс хамгаалах шидтэй
Үхлийн аюултай зуршил хэмээгддэг янжуур паркинсоны өвчнөөс хамгаалдаг байна. Энэ талаарх судалгаа бүр 1980-аад оны сүүлчээс эхэлсэн бөгөөд энэ үеэр хэд хэдэн судалгааны баг ажилласнаас Лос-Анжелесийн эрдэмтэн Карр судалгааны үр дүнгээ 1990 оны гуравдугаар сард шинжлэх ухааны сэтгүүлд нийтлүүлсэн нь бий.
10. Ходоодны шархны буруутан нь тамхи биш
Ходоодны шархлаагаар өвчилсөн хүмүүс сэжигтнээр шууд л тамхийг дуудаж, гэрчийн мэдүүлэг, баримтгүйгээр ял тулгадаг. Үнэндээ ходоодны шарх тамхи татсанаас биш, тамхиа хаяснаас болж үүсдэг талаар “Хоол боловсруулах эрхтэн болон түүний эмгэгийн тухай сэтгүүл”-ийн 1989 оны арваннэгдүгээр сарын дугаарт нийтэлсэн байдаг.
Д.Лоруссо, С.Лео нарын хийсэн судалгаанаас тамхи татдаггүй хүмүүс ходоодны шархлаа тусах нь харин ч их байдаг болохыг харах боломжтой аж. Уг судалгааны өгүүлэл “Hepato-Gastroenterology” сэтгүүлийн 1989 оны наймдугаар сарын дугаарт нийтлэгджээ.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment