Thursday, April 12, 2012

Супер хүнс өндөг



Зүрхний үйл ажиллагаанд сөргөөр нөлөөлдөг хэмээн ад үзэж байсан кофе харин ч эсрэг үйлчилгээ үзүүлдэг болохыг эрдэмтэд баталж, кофены рейтингийг эрс өсгөсөн. Түүний араас өндөг орж мэдэх нь. Харшил сэдрээдэг хэмээн эмч нарын ихээр идэхгүй байхыг сануулдаг байсан өндөг харин ч хамгийн ашигтай хүнс байж мэдэх юм хэмээн Их Британийн эрдэмтэд сануулж байна. 

Амин дэм, эрдэс бодис уургаар баялаг өндөг үрэвслийн эсрэг үйлчилгээ үзүүлдэг болохыг эрдэмтэд тогтоожээ. Тэгэхээр амархан муудаж, хордлогын эх үүсвэр болдог хэмээн ад үздэг байсан өндөг супер хүнсний жагсаалт руу анги дэвших цаг ойрхон байж мэдэх нь.
Та ч бас миний адил өглөөний хүнсэндээ өндөг хэрэглэдэг юм биш биз? Ялангуяа шарыг нь шүүрхий болгож, зөөлөн гал дээр чанасан өндөг хамгийн тэжээллэг, амин дэмтэй хоол тул та энэ зуршлаа цаашид орхихгүй байхыг зөвлөе.
Холестрол ихтэй, зүрхний өвчин тусах үндэс болдог, сальмонелл нян агуулдаг гээд л тахианы өндгийг жижигхэн цагаан тэсрэг бөмбөг адил үздэг байсан цаг саяхан. Британийн эрдэмтэд сальмонеллийг аюултай нян биш хэмээн тогтоосон 1998 оны судалгаанд алга таших нь зүйтэй. Энэ цагаас л өндгийг жижигхэн тэсрэх бөмбөг гэх ойлголтыг өөрчилж эхэлсэн. 2010 онд насанд хүрэгчдийн дунд судалгаа явуулахад өндөг бие дэх холестролын хэмжээг нэмэгдүүлдэггүй болохыг нотолсон. Ялангуяа түүнийг тэжээллэг, амин дэм, эрдэс бодис ихтэй болохыг баталсан ар араасаа хөвөрсөн нээлтүүд хүн төрөлхтнийг өндөгний талаарх бодлоо эргэн тунгаахад хүргэсэн юм. Тиймдээ ч XXI зуунд цагаан хоолтнуудаас бусад нь өндгийг бөмбөг биш бэлэг хэмээн талархан хүлээн авах болжээ.
Тэгэхээр одоо хоолны цэсэн дэх өндөгтэй хоолыг супер хоол гэх ангилалд багтааж болно. Өндгөнд агуулагдах эрдэс, амин дэм цэцэгт байцаа, нэрс, бразил самартай адилхан. Дундаж хэмжээтэй тахианы өндөг 6.8 гр уураг агуулдаг. Тэр ч байтугай өндөгний шар болон цагаан дахь уураг эмэнд найрлагад ордог бодис агуулдаг болохыг эрдэмтэд тогтоожээ. В амин дэм, фолийн хүчил, төмрөөр баялаг гэх тодорхойлолт ч түүнд хамаатай. Хамгийн чухал нь ногоон дахь амин дэм гүйцэт болгосны дараа үйлчилгээ нь алдагддаг бол сайтар болгосон өндөг тэжээллэг чанараа огт алддаггүй байна. Тэгэхээр түүхий өндгөн дэх эрдэм бодис болсон хойноо ч хүний биед сайн шимэгдэж, жимс ногооноос илүү үр дүн үзүүлдэг аж.
Түүгээр барахгүй найрлаган дахь антиоксидант нь нүдний болорыг хамгаалдаг, үрэвслээс сэргийлдэг болохыг саяхны судалгааны үр дүн харуулж байна. Эрдэмтдийн баталснаар маалингын үрээр хооллосон тахианы өндөг өөхний хүчил ихтэй байдгаас гадна бидний тэр бүр хүнсэндээ хэрэглэдэггүй загасны тостой найрлагаар ижил байдаг учраас загастай төстэй амттай байдаг гэнэ.

No comments:

Post a Comment